Znate li uopće što znači skraćenica OK? Nastala je još u prvoj polovini 19. vijeka i dnevno je koristite bar 177 puta

Podijelite sa prijateljima:

Skraćenicu “OK” koristimo svaki dan, i postala je neizbježna i uzimamo je zdravo za gotovo iako ne znamo njeno tačno značenje. Postoji više različitih teorija koje dokazaju njeno porijeklo.

“OK” je univerzalna riječ koja dolazi iz engleskog jezika – američkog slenga, a označava termin “sve je u redu”. OK je izraz koji je bez sumnje osvojio svijet.

Koriste ga ne samo Amerikanci i Britanci, već svi ljudi na planeti.

Iako porijeklo ovog izraza nije sasvim utvrđeno, postoji nekoliko teorija o njegovom nastanku.

Prvo pismeno korišćenje izraza “OK” dogodilo se u subotu, 23. marta 1839. godine, kada je u bostonskim novinama Boston morning post izašao tekst o satiričkoj organizaciji nazvanoj “Anti-Bell Ringing Society”.

Razlog pisanja “O.K.” kao sinonima za “all correct” (sve je u redu, sve tačno) i nije tako čudan ako se uzmu u obzir jezički trendovi koji su vladali tih godina.

Namjerno pisanje pravopisno netačnih skraćenica, u ovom slučaju za “all correct” – korišćenje izraza “oll korrekt” – bilo je izuzetno moderno i “kul’” tih godina. Upravo se tada rodilo mnoštvo takvih skraćenica za koje može da se tvdi da su preteča današnjim OMG, LOL i sl.

Skraćenica je nastala prije 177 godina i kolokvijalno znači “Sve je u redu”. Raširila se po cijelom svijetu i postala gotovo univerzalna. Termin je prvi put dokazano korišten u pisanju još u prvoj polovini 19. vijeka. Te davne 1839. godine, u bostonskom “Morning Postu” skraćenica O.K. pojavila se odštampana u obliku u kojem je poznajemo danas.

Iako se koristila umjesto izraza “all correct” (sve tačno), moda tih godina je bila da se skraćenice namjerno pišu nepravilno, to jest, onako kako se i čitaju (ko po Vuku).

Postoji mogućnost da OK dolazi i od skraćenice za “By the Order of the King”, ili “po naređenju kralja”, a neki smatraju čak i da se prvenstveno odnosila na nadimak američkog predsjednika Martin Van Burena, čiji je nadimak bio “Old Kinderhook”.

OK je danas uobičajen u cijelom svijetu, a izgovoriti se može i neverbalnim gestom, spajajući kažiprst i palac ruke u krug. Ipak, pri upotrebi tog znaka treba biti pažljiv jer je u nekim zemljama Južne Amerike taj gest izrazito vulgaran i uvrijedljiv.

Be the first to comment

Leave a Reply