Znate li šta tri šolje kafe dnevno urade vašem organizmu?

Podijelite sa prijateljima:

Nedavno istraživanje pokazalo je da je kafa dobar napitak, ali ritual ispijanja kafe nije dobar za zdravlje.

Možda se najbolja demonstracija uticaja kafe širom svijeta dogodila nadavno u Pekingu, prestonici zemlje čaja – Kine, u kojem je američki lanac kafeterija Starbaks otvorio svoju najveću prodavnicu, koja se prostire na 2.700 kvadratnih metara i zapošljava više od 400 ljudi.

Popularnost prodavnice nije samo povezana sa zdravstvenim dobrobitima kafe, ali nova studija svakako kaže da su one nesporne.

“Postoje neke zdravstvene dobrobiti kao što je manji rizik od smrti zbog srčanih oboljenja i moždanog udara i manji rizik od samog razvoja bolesti srca. A, za takve ishode, maksimalnu korist donose tri do četiri šolje kafe dnevno”, kaže Robin Puli sa Univerziteta Sautempton.

Analizirajući podatke iz 201 prethodne studije o uticaju kafe, istraživaci sa univerziteta Sautempton ustanovili su da konzumiranje kafe takođe umanjuje rizik od razvoja dijabetesa, bolesti jetre, demencije i čak nekih vrsta kancera. Jedini izuzetak je važio za trudnice i osobe sklone prelomima kostiju. Naučnici, međutim, ističu da se istraživanje odnosilo samo na koristi kafe, ne i svega što ide uz nju.

“Ne odnosi se na šećer, sirup ili biskviti, torte i peciva. I mi pozivamo ljude koji već redovno piju umerene količine kafe, tri, četiri šolje dnevno, da uživaju ali da se trude da to čine što je moguće zdravije, jer se uobičajene zdravstvene preporuke i dalje odnose na te stvari.”, navode autori studije.

Najveća dobrobit bila je u borbi protiv bolesti jetre, pa istraživači planiraju kliničke testove o upotrebi kafe kao tretmana za cirozu jetre.

Mnogi jutro ne mogu zamisliti bez velike šolje kafe. Sa prepoznatljivim ukusom i aromom, glavni sastojak ovog toplog napitka je kofein, koji prelazi direktno u krv i stimuliše centralni nervni sistem, mozak, povećavajaći budnost, pažnju i raspoloženje.

Drugačiji način pripreme kada sljedeći put pijete jutarnju kafu, jeste da umjesto mlijeka i šećera ubacite malo soli. Stručnjaci tvrde da ćete dodavanjem soli u kafu zapravo eliminisati gorčinu i mnogima omiljeni će dobiti mnogo bolji ukus.

Ono što je takođe zanimljivo i što će vas dodatno natjerati da počnete ovo da primjenjujete, jeste podatak da so sadrži mnogo manje kalorija u odnosu na mlijeko i šećer.

Međutim, jako je važno znati da ne treba pretjerivati, dovoljno je staviti prstohvat soli, u suprotnom kafa neće imati tako dobar okus.

Be the first to comment

Leave a Reply