Znate li šta će vam se desiti ako zadržavate gasove?

Podijelite sa prijateljima:

Gasovi su proizvod vazduha zarobljenog u našem tijelu. Dio tog vazduha smo progutali putem žvakanja i gutanja, a dio je produkt bakterija koje žive u našim crijevima. Prema bontonu se po svaku cijenu treba suzdržavati od puštanja gasova, a koliko je to opasno?

Prosječan ljudski gas sastoji se od 4% kiseonika, 7% metana, 9% ugljen dioksida, 21% vodonika i 59% azota. A prijatnost i neprijatnost mirisa zavise od promjene u procentima ovih gasova. Zvuk koji proizvodi gasove nastaje od vibracije rektuma, a jačina zvuka zavisi od jačine mišića sfinktera, ali i pritiska koji izaziva gas.

Miris gasa određuje nekoliko faktora, od kojih je najvažniji ishrana. Ako je vaša ishrana bogata namirnicama poput brokolija, kupusa i mahunarki, miris će biti neprijatniji.
Posljedica toga su gorušica, naduhanost, loše varenje, naduhanost i bol u stomaku. Kada dugo zadržavate gasove, povećava se puls i krvni pritisak. I ljekari zbog toga uglavnom savjetuju da pustite gas čim vam se pruži prilika.Gasovi moraju da izađu napolje, a ako ih uporno zadržavate, upijaju ih zidovi debelog crijeva, a nešto od njih odlazi i u krvotok. Potom ta krv prolazi kroz pluća i u nekim slučajevima je uzrok lošeg zadaha.

KAKO SPRIJEČITI GASOVE ILI BAREM NJIHOVU KOLIČINU
Da biste smanjili količinu gasova, pazite kako jedete. Pažljivo žvaćite kako ne biste unijeli i nepotreban vazduh, koristite cjevčicu kada pijete, izbjegavajte žvake i bombone, ali i alkohol.

Najveći izazivači gasova su: brokoli, prokelj, kupus, karfiol, pasulj, grasak, mlijeko i mliječni proizvodi (za one koji nemaju dovoljno enzima laktamaze), crni luk, soja i repa.

Umjereni izazivači gasova su: jabuke, banane, hlheb i peciva, mrkva, celer, plavi patlidžan.

Slabi izazivači gasova : jaja, riba, meso, ulje, živina, riža.

Osim što nadutost i nuspojava mogu biti neugodni kada smo u društvu, ono također uzrokuje i grčeve u želucu.

Uz nedovoljno prožvakanu hranu, pogoduju mu i namirnice poput ugljikohidrata i laktoza. Osim što je ovo problem samo po sebi također usporava probavu i utiče na debljanje.

Prije svega potrebno je isključiti iz ishrane hranu koja smeta većini ljudi: pržena hrana, grickalice, gazirani sokovi, i po potrebi isključite hranu za koju primijetite da vam smeta.

Recept za napitak koji će vas spasiti:

– šolja ohlađenog čaja od kamilice

– komadići ananasa

– 1 jogurt s probiotičkim bakterijama

– 1 kašika meda

– malo leda

– malo sjemenki lana

Sve sastojke jednostavno ubacite u blender i izmiksajte.

Pijte ujutro na prazan želudac.

Be the first to comment

Leave a Reply