ZNAKOVI DA ĆE VAŠE DIJETE BITI PSIHOPATA U BUDUĆNOSTI: Ako uočite ovo posljednje, odmah ga vodite PSIHOLOGU!

Podijelite sa prijateljima:

Postoje neki znakovi u ranom djetinjstvu koji vam mogu pokazati da li će dijete biti psihopata u budućnosti.

Bright Side je pronašao neke ključne osobine djece sa psihopatskim osobinama.

Mnoge serijske ubice ponašale su se ovako u ranoj dječijoj dobi, ali nažalosti, niko to nije primijetio na vrijeme.

Počet ćemo sa Macdonaldovom trijadom (znana i kao trijada sociopatije i ubilačka trijada). Radi se o tri znaka ponašanja djeteta koja upućuju (sa velikom vjerovatnoćom) da će ta djeca u budućnosti biti sklona činjenju veoma nasilnih zločina.

Trijadu je stvorio J.M. Macdonald, američki psihijatar koji je analizirao ponašanje oko 100 kriminalaca.

1. OKRUNOST PREMA ŽIVOTINJAMA

Okrutnost prema životinjama jedan je od najočitijih znakova psihopatskog poremećaja kod djeteta. Ako djetetu objasnite da nije uredu da mačku vuče za rep ili psa za remen i to dijete razumije i ne ponovi to u budućnosti, onda nemate razloga za brigu. Ali, kad djeca nasilno zlostavljaju životinje ili ih čak ubijaju, onda je vrijeme da poduzmete akcije.

To je način na koji buduće serijske ubice izražavaju svoj bijes pomoću apsolutno nemoćnih životinja.

Štoviše, oni često svoje žrtve ubijaju na istili ili sličan način kao što štete životinjama.

Veza između zlostavljanja životinja i psihopatije je tako očigledna da je FBI u SAD-u čak i počeo bilježiti slučajeve zlostavljanja životinja u svojim godišnjim kaznenim prijavama.

Pogledajte donju fotografiju. Ovo je Jeffrey Dahmer, američki serijski ubojica koji je dobio 15 životnih kazni. Primjetite kako on drži mačića.

2. PIROMANIJA ILI LJUBAV PREMA PALJENJU VATRE

sto-pogoni-piromane-strucnjaci-kazu-za-njih-to-predstavlja-uzbudenje-poput-erotskog-ca-large

Piromanija ili ljubav prema paljenju vatre je drugi znak. Ovo je još jedan od načina iskazivanja bijesa i prkosa.

3. NOĆNO MOKRENJE

Naravno, ne postoji 100% garancija da je dijete staro 6 godina ili oni stariji koji mokre u krevetu tokom sna budući psihopata.

Međutim, ovaj poremećaj često uzrokuje piromaniju, zlostavljanja životinja i druge stvari, jer je ovo stanje ponižavajuće za dijete, te se oni ljute i lako uvrijede.

Ako roditelji ne reaguju na činjenicu da dijete ima ovaj problem i još ako ih dječiji prijatelji ismijavaju, onda bi to mogao biti veliki problem za dijete kad naraste.

Naprimjer, Andrei Chikatilo je patio od enureze (noćnog mokrenja) i bio je najstrašniji manijak Sovjetskog Saveza.

19361360-13472210-334rt5g-0-1517301821-1517301827-650-1-1517301827-650-32e9147584-1517762608

Psiholozi spominju mnogo drugih znakova osim Macdonaldove trijade.

Vrijedi obratiti pažnju i na ove znakove, jer ponekad postoji dosta tanka linija između onoga što je normalno i što je abnormalno ponašanje.

4. KRŠENJE PRAVILA

Vjerujemo kako ne postoji neko ko barem nekada nije prekršio neko pravilo. Međutim, djeca sa psihopatskim osobinama kršenje pravila shvataju veoma različito, oni iz toga dobivaju radost i adrenalin.

Joanne Rowling je to dobro opisala u “Harry Potteru” u poglavljima o Voldemortovom djetinjstvu.

Ako se sjećate, profesor Dumbledore je pronašao ukradene igračke u ladici. Igračke su pripadale drugoj djeci. Tamni Gospodar ih zapravo nije trebao – samo je uživao gledati kako netko gubi nešto važno za njih.

5. LAGANJE BEZ ŽALJENJA

Ako dijete laže jer se boji kažnjavanja, onda trebati razumjeti zašto ne želi reći istinu. Međutim, ako dijete laže bez kajanja i sa veoma uvjerljivim izrazom lica – to treba biti razlog za zabrinutost.

Druga važna stvar: kada dijete koje ima psihopatske osobine ulovite kako laže, oni se počinju ljutiti, nekada čak histerijski i to je oblik manipulacije. Ali nije zato što je njihova krivnja, već zato što je njihova laž bila otkrivena.

Naravno, možda ovo dijete nije psihopat, ali to bi mogao biti dobar razlog da ipak posjetite psihologa.

6. NASILNIČKO PONAŠANJE

Naravno, nije svaki nasilnik budući manijak. Ljudi mogu postati nasilnici zbog mnogih razloga: možda bi htjeli pozornost, moć, možda bi htjeli izgledati kao njihov nasilni roditelji, njihovi idoli i tako dalje. Međutim, postoji jedan razlog koji vam može pomoći otkriti nasilnika s psihopatskim crtama: ponovo, oni žele poniziti druge ljude jednostavno zato što uživaju.

Prema Heather Irvin, viši psiholog u R.E.A.D. klinika, prva godina djetetovog života najvažnija je u određivanju budućnosti njegovog psihološkog zdravlja.

“Psihopati se ne pojavljuju tek taki. Vi samo trebate pogledati njihove rane godine, na ono što se događa s tim djecom kad su upravo rođeni. Na primjer, ako su plakali tokom prvih 6 mjeseci, a niko nije brinuo za njih, niko ih nije hranio kad su gladni, niko im nije pomogao, a mozak je to zapamtio i shvatio da osjećaji nisu važni. Druge strukture mozga se počinju formirati na temelju ovog koncepta.”

Povrh toga, postoji čudna činjenica: ako je dijete odraslo dobrom okruženju, ali nakon 5 godina života bilo je neko nasilje u životu, šanse da postanu psihopati znatno su niže jer je njihova svijest imala dovoljno vremena za oblikovanje.

To znači da roditelji imaju veliku odgovornost ne samo za zdravlje djeteta, već i za način na koji dijete vidi svijet. A ako ovo dijete ima odstupanja, uvijek je bolje konsultirati stručnjaka.

Be the first to comment

Leave a Reply