ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE LJEKARA: Ukinite ovo jelo, izaziva rak!

Podijelite sa prijateljima:

Koi pla je naziv popularnog jela na Tajlandu, posebno omiljenog u najsiromašnijoj regiji Isan. Napravljeno je od mljevene sirove ribe, koja je pomješana sa začinima i limetom. To jelo godišnje usmrti 20.000 ljudi.

Nakon što su mu oba roditelja preminula od raka jetre, tajlandski ljekar Narong Kuntikeo je započeo kampanju za podizanje svijesti o štetnosti koi pla, kako bi spriječio lokalnu zajednicu da jede to potencijalno smrtonosno jelo.

On organizuje grupe doktora i naučnika, koji posjećuju najugroženije dijelove Tajlanda i uzimaju uzorake urina. Oni na terenu i pomoću ultrazvuka utvrđuju da li stanovnici imaju rak. Opasnost se ne nalazi u samoj ribi od koje se pravi ovo jelo, nego u pljosnatim parazitima koji žive u njoj i koji napadaju jetru, a nakon toga se razvijaju ćelije raka.

U Isanu, gdje je jelo posebno popularno, svaki drugi muškarac s kancerom ima rak jetre. Svjetski prosek je 10 odsto. Isan ima najveću stopu holangio karcinoma, koji je jedan od oblika raka jetre s najnižom stopom preživljavanja u svijetu.

“To je ogroman zdravstveni problem na ovom području, ali ljudi toga nisu svjesti jer se od ove bolesti umire mirno”, kaže Kuntikeo.

Be the first to comment

Leave a Reply