ZAŠTO NEKI DIJELOVI TIJELA SMRDE KAD SE OZNOJIMO: Saznajte kako se riješiti neugodnog mirisa

Podijelite sa prijateljima:

Neprijatan miris tijela se svima može desiti, ali njegova promjena može ukaivati na opasnost.

Evo šta znači kad određeni dijelovi tijela neprijatno mirišu.

TJEME
Miris kose nekih ljudi može se uporediti sa mirisom trule ribe ili prljavih pelena. Naučnici ne znaju šta je uzrok tome. Teorije traže krivca od bakterija i gljivica na glavi preko super masne kose koja sakuplja mirise iz okoline, pa do hormonalne neravnoteže.

Najbolje je da koristi antibakterijske kupke i sapune sa sumporom za pranje kose i temene.

PAZUH
Znojne žlijezde luče znoj koji u većini slučajeva ne smrdi. Međutim, svi imamo i apokrine žlezde koje se uglavnom nalaze u predelu pazuha, prepona i oko bradavica. Ove žlijezde otpuštju znoj kao odgovor na različite faktore, uključujući anksioznost i emotivni stres. Kada bakterije na koži krenu da razlažu ovaj tip znoja, može se razviti neprijatan miris. To je razlog što naš znoj loše miriše kada samo nervozni ili napeti.

Kako bi izbjeglo znojenje, izbegavajte stres. Tuširajte se svaki dan. Koristite antibakterijski sapun, naročito na područjima koja se puno znoje kako biste se riješili loših bakterija.
Neka hrana utiče na loš miris znoja, pa se trudite da jedete što više sirovih i svježih namirnica.

ZADAH
Ako vodite račina o dentalnoj higijeni, a konstatno patite od zadaha, problem može biti u ovome:

Određena hrana kao što je crni luk, bijeli luk i začini može da dovede do lošeg dana. Sa ovim se možete izboriti tako što ćete uključiti u ishranu spanać i zelenu salatu. Može da pomogne i konzumiranje zelenog čaja.
Apnea u snu: Ovaj poremećaj spavanja je usko povezan sa dijabetesom, visokim krvnim pritiskom i drugim srčanim bolestima, pa je važno da što prije počnete da ih liječite kako ne bi imali dalekosežne posljedice.
Neki tipovi raka i metabolički poremećaji mogu uticati na neprijatan miris daha zbog stvaranja određenih hemijskih supstanci.
Malo kamenje koje se formira u krajnicima i prekriva brakterijama takođe utiče na loš dah.

NOGE
Na našim stopalima ima više znojnih žlijezdi nego bilo gdje u tijelu. Međutim, za razliku od ostalih znojnih žlezda koje luče znoj kao odgovor na vrućinu, vežbanje ili napetost, žlezde na stopalima luče znoj sve vreme.

Neugodan miris može biti i znak ateletskog stopala, stanja koje izazivaju gljivice koje rastu na spoljašnjem sloju kože stopala. Srećom, rješenje za ovaj problem je prilično jednostavno:

Održavajte stopala čistim, tako i obuću i čarape i koristite antigljivične kreme.

Be the first to comment

Leave a Reply