Svaki pametan čovjek OVO mora znati: Obavezno naučite ove praktične savjete koji se vijekovima prenose sa koljena na koljeno

Podijelite sa prijateljima:

Odlučili smo da vas podsjetimo na 8 korisnih i zabavnih trikova koje biste morali znati i kojima bi trebalo da naučite i svoju djecu.

1. Odredite broj dana u mjesecu

Stegite pesnicu i počnite da brojite zglavke. Svaka izbočina i svaka rupa predstavlja jedan mjesec. Svaki zglavak znači da mjesec ima 31 dan, a svako udubljenje da ima 30 ili manje.
2. Da li mjesec raste ili opada najlakše je naučiti mjesečeve faze prema slovima D, O i C. Pun mjesec je O, prva četvrtina je D, a treća C.

3. Provjerite kvalitet baterije

Lako je provjeriti da li je baterija puna ili prazna. Podignite baterije 1-2 cm iznad stola i pustite ih da padnu. Baterija koja odskoči i padne je prazna.

4. Množenje brojeva pomoću prstiju

Lako je naučiti množenje malih brojeva, ali sa brojevima 6, 7, 8 i 9 nije tako lako. Zato naučite ovaj jednostavni trik. Okrenite dlanove ka licu. Neka svaki broj označava jedan prst od 6 do 10, počevši od malog. Da biste, na primjer, pomnožil 7 i 8, povežite prst #7 na lijevoj ruci sa prstom #8 na desnoj. Prsti koji su ispor, uključujući i one povezane su desetice (ovdje ih imamo 5). Prste koji su iznad treba da pomnožimo međusobno kako bismo dobili jedinice (ovdje 3 i 3). Stoga je naše rješenje 56. Na ovaj način možemo lako množiti sa 6, 7 i 8.

5. Množenje sa 9

Kako biste pomnožili neki broj sa 9, samo savijte prst koji vam označava taj broj. Brojevi prije njega su desetice, poslije njega jedinice. Na primjer, ako množimo sa 7 i savijemo taj prst, imamo 6 prstiju pre i 3 prsta poslije, dakle, odgovor je 63.
6. Dužina

Kako bismo izmjerili dužinu kada nam lenjir nije pri ruci, možemo koristiti prste. Iako ova metoda nije sasvim precizna jer svi imamo različite ruke, može nam biti od pomoći. Uostalom, možete provjeriti ove dužine na svojim šakama, kako biste znali za ubuduće.
7. Određivanje uglova

Raširite prste što je više moguće i položite ih na sto. Mali prst treba a je na dnu i on označava nulu, a ostali prsti prave uglove sa njim i pokazuju 30, 45, 60 ili 90 stepeni.
8. Odredite vreme do zalaska Sunca

Spojte prste i podignite ih tako da Sunce leži na vašem kažiprstu. Sada izborjte prste do horizontalne linije. Svaki prst predstavlja približno 15 minuta.

Be the first to comment

Leave a Reply