PIJETE VODU IZ PLASTIČNIH BOČICA? Nakon ovih saznanja, sigurno vam neće više pasti napamet!

Podijelite sa prijateljima:

Sredinom prošlog stoljeća plastika je zavladala svijetom, no njezine posljedice na ljudski organizam još ne znamo.

Sada je vrijeme kada bez vode ne izlazimo iz kuće. Mnogi od nas istu bočicu pune više puta. Iako to izgleda kao pravo rješenje, u duhu ekološke osviještenosti, višestruko korištenj iste plastične bočice za vodu pogubno je za zdravlje.
Većina PVC ambalaže za vodu sadrži BPA – kontroverznu kemikaliju koja utječe na spolne hormone – može pogodovati nastanku policističnih jajnika i neplodnosti, remeti rad metabolizma, vrlo štetna je za plod na početku trudnoće, a može utjecati i na razvoj raka dojke.
“Bisfenol A koji se nalazi u plastičnim bocama za vodu utječe na svaki segemnt u našem tijelu”, upozorava liječnica Marlyn Glenville. “Znanost još uvijek nije do kraja rasvijetlila kako BPA utječe na ljudsko zdravlje. BPA može oponašati hormone i ometati endokrini sustav”
Osim BPA, još se jedna opasnost krije u plastičnim bocama. Bočice za vodu koje su sportaši više puta koristili podvrgnute su laboratorijskom testiranju. Analiza je pokazala da se u njima nalazi više bakterija nego u zahodskoj školjci.
Čak 60 posto tih bakterija može izazvati bolesti. Stoga, kako biste prevenirali bolesti i ne izlagali se štetnim kemikalijama, nemojte koristiti istu plastičnu bocu za vodu više puta (na njoj i piše da je za jednokratnu u potrebu – to znači oznaka PET1 na dnu bočice), nego je reciklirajte.
Ukoliko ne želite stalno kupovati bočice s vodom, investirajte u staklenu bocu ili bočicu od kvalitetnije plastike koja ne sadrži BPA. Također imajte na umu da jednokratne plastične bočice s vodom ne smiju stajati na suncu.

Be the first to comment

Leave a Reply