Ovo su znaci zadržavanja vode i načini na koji se to riiješi

Podijelite sa prijateljima:

Voda je veliki i značajan dio našeg tijela. Svaki dio nas sadrži veliki postotak vode. Međutim, ponekad naše tijelo može zadržavati previše vode i to je štetno kako za vaše zdravlje tako i za vašu ljepotu.

Stanje tijela kada sadrži previše vode naziva se zadržavanje. Evo nekoliko znakova zadržavanja vode i načina na koje se to može riješiti. Mi vam donosimo ove savjete koji će vam pomoći da ostanete zdravi.

Natečene noge i gležnjevi

Razlozi i simptomi

Sjediš cijeli dan u uredu? Ili možda vaš posao zahtijeva da stojite na nogama za duge smjene? To može rezultirati natečenim nogama i gležnjevima.

Možda ćete također osjetiti bol i osjećaj “teških nogu”. Ovi simptomi će biti gori ako vaš odjevni kod uključuje visoke pete.

Kako se nositi s njom

legnite s nogama podignutim nekoliko puta dnevno. Odmorite se i neko vrijeme idite na šetnju. Nosite udobne cipele.

Zadržavanje vode u području trbuha

Razlozi i simptomi: Je li vaše razdoblje blizu? Koristite li zaštitu od trudnoće koja sadrži hormone? Ili ste na hormonskoj nadomjesnoj terapiji? Bilo koji od tih može uzrokovati otečen i “teški” trbuh.

Kako se nositi s tim

Ako je stanje prije-menstruacije, trebalo bi otići nakon par dana. Ali ako je povezan s vašim lijekovima, možete se obratiti svom liječniku. Također biste trebali otići liječniku ako se vaš nadut trbuh kombinira s boli ili drugim neugodnim simptomima.

Natečene noge i trbuh

Razlozi i simptomi

Jeste li lako postali bez daha ili se često osjećate slabim? Osjećate li se kratki dah ili je povišena brzina otkucaja srca?

Ako se ti simptomi pojave bez jasnog razloga, idite se savjetujte s liječnikom. Ove, u kombinaciji s natečenim nogama i trbuhom, mogu biti znak da imate srčane probleme.

Kako se nositi s tim

Posavjetujte se sa svojim liječnikom i slijedite upute koje ste dobili od njih. Redovito provjeravajte zdravlje i smanjite količinu soli u prehrani.

Natečena lice (posebno područje oko očiju)

Razlozi i simptomi

Od čega se sastoji vaš večernji obroka? Je li to bio slasan zalogaj, brze hrane ili nešto iz limenke? Ako da, onda ne čudi da se probudite s lice natečenim.

Kako se nositi s tim

Ovo stanje nakon nekog vremena prolazi prirodno. Da biste je izbjegli, smanjite količinu soli i konzervansa u prehrani.

Natečene i bolne noge

Razlozi i simptomi: Vene na nogama izgledaju veće? Je li se promijenila boja vaše kože? Imate li osip?

Oni mogu biti simptomi problema s venom. Iz nekog razloga, vaše vene ne rade na način na koji trebaju ili bi mogli imati krvni ugrušak.

Kako se nositi s tim: Posavjetujte se sa svojim liječnikom. Možda ćete morati početi uzimati lijekove ili čak operirati. Slijedite svoje recepte točno i dopustite da se vaše noge dovoljno odmaraju.

Nositi par visokokvalitetnih kompresijskih čarapa može biti korisno.

Drugi uobičajeni simptomi koji mogu uzrokovati zadržavanje vode:

Trudnoća
Nuspojave lijekova

Bolest u plućima ili drugim organima, uključujući rak
Zraćno putovanje
pothranjenost
Ne zaboravite da zadržavanje vode treba smatrati opasnim samo ako se pojavi bez jasnog razloga ili ako se kombinira s drugim simptomima poput boli, osipa ili groznice.

Opća pravila suočavanja s zadržavanjem:

Održavajte zdravu prehranu i smanjite količinu soli u hrani. Obavezno uključite matice, banane, avokado, agrum i zeleno povrće u prehrani.
Odmorite noge nakon dugog dana.
Posavjetujte se s liječnikom ako se zadržavanje osjeća abnormalno ili ako se kombinira s drugim simptomima (bol, osip, itd.).
Ako je propisano, redovito uzimate lijekove i slijedite upute liječnika.
Razmislite o upotrebi posebnih kompresijskih čarapa, ali prije kupnje para uputite se svom liječniku.
Želimo da ostanete zdravi i lijepi. Jeste li ikada doživjeli zadržavanje? Kako se nositi s tim? Recite nam u komentarima!

Be the first to comment

Leave a Reply