Ovo su PRVI ZNAKOVI da se u vašem tijelu pojavio RAK i GDJE!

Podijelite sa prijateljima:

Rano otkrivanje raka može vam spasiti život. Donosimo vrlo rane znakove i pokazatelje da se negdje u vašem tijelu pojavio rak, a po tome gdje dolazi do smetnji, može se zaključiti o kakvoj vrsti raka se radi.

Pokazatelji se često mogu vidjeti puno prije liječničke dijagnoze, samo treba obratiti pažnju. Ovi simptomi se vežu uz različite bolesti, ali ako se učestalo vraćaju, postoji mogućnost da je u pitanju rak.

1. Otežano disanje ili nedostatak zraka
Jedan od prvih znakova raka na plućima je nemogućnost hvatanja zraka.

2. Hronični kašalj ili bol u grudima
Nekoliko vrsti raka, uključujući leukemiju i rak pluća, izaziva simptome kao što su kašalj ili bronhitis. Neki oboljeli od raka pluća kazali su da su u početku osjećali bol u prsima koja se protezala gore prema ramenu ili dole u ruku.

3. Česte groznice ili infekcije
To mogu biti znakovi leukemije, raka krvnih stanica koji počinje u koštanoj srži. Leukemija uzrokuje abnormalnu proizvodnju bijelih krvnih stanica što potkopava sposobnost tijela da se bori protiv infekcija.

4. Poteškoće s gutanjem
Problemi s gutanjem najčešće su povezani s rakom jednjaka ili rakom grla. Ponekad mogu biti jedni od prvih pokazatelja raka pluća.

5. Natečeni limfni čvorovi ili kvržice na vratu, ispod pazuha ili u preponama
Povećani limfni čvorovi upućuju na promjene u limfnom sistemu, što može biti znak da se u tijelu pojavio rak.

6. Pretjerano pojavljivanje modrica ili krvarenje koje ne prestaje
Ovi simptomi obično ukazuju kako se nešto nenormalno događa s trombocitima i crvenim krvnim ćelijama, što može biti znak leukemije. Tokom vremena, stanice leukemije istisnu crvene krvne stanice i trombocite te tako narušavaju sposobnost krvi da prenosi kisik po tijelu.

7. Slabost i umor
Pojava stalnog umora i slabosti je simptom mnogih vrsti raka pa to treba gledati u kombinaciji s drugim simptomima. Ako se stalno osjećate iscrpljeno, bez logičnog objašnjenja i bez obzira što dosta spavate, svakako posjetite ljekara.

8. Nadutost ili debljanje u području trbuha
Žene s dijagnozom raka jajnika većinom su rekle kako su patile od neobjašnjive nadutosti koja je dolazila prilično naglo i trajala dugo. Potom bi nestala i opet se pojavila.

9. Osjećaj sitosti i gubitak apetita
I ovo može biti jedan od simptoma raka jajnika. Žene koje su ga imale su pričale kako nisu mogle jesti čak i kada su duži period bile bez hrane.

10. Bolovi u zdjelici i u trbuhu
Bol i grčevi u zdjelici i abdomenu mogu se povezati s nadutosti koja često signalizira kako se radi o raku jajnika. Leukemija, također, zna uzrokovati bol u trbuhu zbog proširene slezene.

11. Rektalno krvarenje ili krv u stolici
To je uobičajen simptom raka debelog crijeva. Ako vidite krv tokom obavljanja velike nužde, što prije posjetite ljekara.

12. Neobjašnjivo mršavljenje
Gubitak težine je rani znak raka debelog crijeva i drugih vrsti raka probavnog sistema. To može značiti i da se rak već proširio na jetru što utiče na apetit i nesposobnost tijela da se pravilno rješava toksina.

13. Grčevi u želucu ili česti bolovi u stomaku
Mogu ukazivati na rak debelog crijeva.

14. Crvene, bolne i natečene grudi
Ovi simptomi mogu ukazivati ​​na upalni rak dojke. Obratite se ljekaru vidite li bilo kakve neobjašnjive promjene na dojkama!

15. Promjena izgleda bradavice
Jednu od najčešćih promjena koje žene primijete prije same liječničke dijagnoze raka dojke su promjene izgleda bradavice. Znaju postati spljoštene, uvučene ili okrenute na jednu stranu.

16. Neobično teške i bolne menstruacije ili krvarenje između ciklusa
Mnoge žene patile su od toga prije nego im je dijagnosticiran rak endometrija ili rak maternice. Ako je i kod vas tako, bilo bi dobro da odete kod ginekologa na vaginalni ultrazvuk.

17. Oticanje lica ili crvenilo
Neki bolesnici s dijagnozom raka pluća primijetili su kako im je lice natečeno ili neobično crveno. Male tumorske stanice obično blokiraju krvne žile u prsima i tako ometaju krv da slobodno cirkuliše glavom i licem.

18. Promjene na koži koje ne nestaju
Može se raditi o različitim vrstama raka kože, melanomu, karcinomu bazalnih stanica i karcinomu pločastih stanica. Periodično provjeravajte izgled kože po cijelom tijelu.

19. Promjene na noktima
Neobjašnjive promjene na noktima mogu biti znak nekoliko tipova raka. Smeđe ili crne pruge, ili tačkica ispod nokta – ​​na rak kože. Pojava proširenog nokta koji se savija prema unutra ponekad je pokazatelj da se pojavio rak pluća dok blijedi ili bijeli nokti mogu ukazivati na rak jetre.

20. Bol u leđima ili nižoj desnoj strani leđa
Mnogi oboljeli rekli su kako je ovo bio prvi znak raka jetre kod njih. Rak dojke se, često dijagnosticira preko bolnih leđa, to se ponekad događa jer rak stvara pritisak ili se već proširio na kičmu ili rebra.

Be the first to comment

Leave a Reply