OVO NAM NIKO NIJE REKAO: Evo šta će se desiti s vašim tijelom ako počnete jesti dva jajeta dnevno

Podijelite sa prijateljima:

Korisna svojstva kokošijih jaja stalno se ispituju. Po svojoj komopoziciji ova namirnica je unikatna na moge načine. Rezultati nedavnih studija o koristima jaja po ljudsko tijelo predstavljeni su u ovom članku. Sudeći po istraživanjima, dva do tri jajeta su optimalna dnevna doza.

Mozak je pod zaštitom kolina

Fosfolipidi, spojevi koji osiguravaju normalnu komunikaciju između moždanih ćelija, sastoje se od kolina. Klinički je dokazano da je ovaj vitamin najvažnije gradivno sredstvo u mozgu. Ako jedete dva jajeta dnevno vaše tijelo primit će dovoljnu dozu ovog nutrijenta. Manjak kolina dovodi do smanjenja memorije.

Lutein štiti vid

Nova istraživanja pokazuju da su kokošija jaja bogata luteinom. Ova materija je odgovorna za jasan i oštar vid. Manjak luteina dovodi do destruktivnih promjena u očnom tkivu i vid se nepovratno pogoršava.

Vitamin D pospješuje apsorpciju kalcija

Ako nekom ponudite da popije kašiku ribljeb ulja ili pojede kuhano jaje, većina ljudi će izabrati kuhano jaje, posebno ako znaju da je sadržaj vitamina D jednak u oba slučaja. Naučnici su otkrili način na koji mogu povećati količinu vitamina D u jajima tako što će kokoške hraniti specijalnim suplementima. Vitamin D pospješuje apsorpciju kalcija i jača vaše kosti i zube.

Kompleks vitamina B štiti kosu, kožu i jetru

Biotin, vitamin B12 i probavljivi hranjivi proteini doprinose boljem stanju kose i kože. Fosfolipidi u jajima pospješuju eliminaciju toksina iz jetre.

Smanjuje se rizik od kardiovaskularnih oboljenja

Uprkos prethodnim mišljenjima, nova istraživanja pokazuju da se holesterol u jajima izbalansiran fosfatidima stoga nije štetan po naše zdravlje. On također smanjuje i proizvodnju holesterola u našem tijelu. Pored toga, jaja sadrže i omega-3 kiseline koje smanjuju nivo triglicerida i time smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih oboljenja.

Gubitak težine

Američki naučnici zaključili su da kombinovanjem niskokalorične dijete i kokošijih jaja za doručak možete dvaput brže izgubiti tjelesnu težinu. Jedan takav doručak zasitit će vas na duže vrijeme i omogućit će vam da smanjite unos hrane tokom dana.

Smanjuje se rizik od raka

Kolin, koji je prijeko potreban mozgu, također smanjuje rizik od raka. Prema rezultatima istraživanja rizik od raka dojke manji je za 18 posto kod žena čija ishrana u adolescentskom periodu uključuje jaja.

Planiranje djece

B vitamini također sudjeluju i u stvaranju spolnih hormona. Vitamin B9 poznat je i pod imenom folna kiselina. Uz pomoć ovog vitamina formiraju se crvene krvne ćelije i neuralne cijevi novorođenčeta a smanjuje se rizik od mentalne retardacije kod djeteta. Zbog toga je vitamin B9 prijeko potreban ženama tokom drudnoće i u periodu planiranja trudnoće.

Usporava se proces starenja

Do ovog zaključka došli su holandski naučnici. Kod 87 posto žena između 35 i 40 godina starosti primjetno je manje staračkih pjega i koža je zategnutija. Kod muškaraca su bore oko očiju znatno manje.

Be the first to comment

Leave a Reply