Ona je omiljeno i neizostavno piće kod gotovo svake osobe, ali je štetna za dravlje: EVO ŠTA SE DEŠAVA U VAŠEM ORGANIZMU KAD PRESTANETE PITI KAFU

Podijelite sa prijateljima:

Ukoliko ste nekada razmišljali da prestanete da pijete kafu, znajte da to donosi i dobre i loše promjene kada je u pitanju vaš organizam.

Izgubićete kilograme

Naučnici su otkrili da dnevna doza kofeina koja se nalazi u kafi, gaziranim napicima i čaju može da poveća šećer u krvi za 10 procenata. Čak i ako ne stavljate mlijeko, šećer ili šlag u kafi, ovaj napitak može da sadrži i do 200 kalorija.

Bićete gladni stalno

Kafa smanjuje apetit. Ako se odreknete kafe, redovno ćete doručkovati što znači da će vaše tijelo dobijati bolju energiju svako jutro. Samo se pobrinite da svako jutro jedete slani obrok, a ne slatkiše. Nikad kofein ne mijenjajte sa slatkišima, bez obzira koliko vas tijelo molilo.

Spavaćete bolje

Kada kofein izađe iz vašeg organizma, spavaćete bez problema. A, vjerovali ili ne, buđenje će biti lakše.

Imaćete glavobolje

Klasična kriza zbog nedostatka stimulansa na koje je tijelo naviklo, rezultira jakom glavoboljom. Kada prestanete da pijete kafu tijelo lišavate adrenalina i dopamina, hormona koji vas drže budnim. Umjesto toga, mijenjaju ih adenozinom, hormon odgovoran za umor.

Razboljećete se

Kad prestanete da pijete kafu doći će do depresije, razdražljivosti, glavobolja, nesanice, vrtoglavice i simptoma gripe. Međutim, ova kriza traje dva dana dok se kofein očisti iz organizma.

Ljepši osmijeh

Kafa je kisela, a njena kisela PH vrijednost uništava zubnu gleđ. Stoga, čim prestanete da pijete kafu, zubi se neće više bojiti, a vi ćete imati ljepši osmijeh.

Gubite antioksidans

Kafa je jedna od glavnih antioksidanasa. Brojne studije su otkrile da ispijanje 3 šoljice kafe dnevno sprječavaju pojavu kancera, Parkinsonove bolesti te razne bolesti kostiju.Ako odustanete od kafe, unosite više čajeva, voća i povrća.

Koncentracija će se znatno smanjiti

Oni koji su prestali da piju kafu primijetili su da ne mogu da se koncentrišu, te da su daleko umorniji. Nakon nedjelju dana ovi simptomi nestaju.

Doći će do usporavanja metabolizma

Kafa je poznati diuretik. Nedostatak jutarnje kafe može dovesti do zatvora. To ćete riješiti tako što ćete više vježbati, piti dosta vode i unostiti više vlakana u organizam.

Bićete mirniji

Srce normalno kuca, mozak polako i temeljno radi. Ako mjesecima osjećate nervozu i ubrzan puls, možda je vrijeme da odustanete od kafe.

Be the first to comment

Leave a Reply