Ne nasjednete na lažne akcije i sniženja: Ovo su greške zbog kojih trošite previše novca na hranu

Podijelite sa prijateljima:

Većina vas redovno odlazi u kopovinu, ali rijetko mislimo o kupovnim navikama koje su skroz pogrešne. Neke naizgled trivijalne stvari mogu nanijeti ozbiljnu štetu našem kućnom budžetu. Kako bismo vam pomogli, mi smo napravili listu uobičajenih grešaka u kupovini. Još važnije, naučićemo vas kako da uštedite novac, a da ne morate da žrtvujete kvalitet.

1. Kupujete proizvode pogrešnim redosljedom

Često nam je teško da ograničemo broj proizvoda koje ćemo kupiti. Logičnije da kupujete više proizvoda koji su dobri za vaše zdravlje. Ako ne možete da odolite da ne napunite kolica do vrha, započnite kupovinu na odjeljku za povrće: zeleniši i povrće zauzimaju puno prostora, pa neće biti mnogo mjesta za jeftine i nezdrave stvari.
2. Ne znate cijene proizvoda koje kupujete redovno

Pokušajte da zapamtite ili čak zapišite cijene proizvoda koje kupujete redovno. Ovo će vam pomoći da ne nasjednete na lažne akcije i sniženja, dok je cijena zapravo ostala ista. Sljedeći put kada odete u supermarket, napravićete manje neplaniranih kupovina i bolje ćete iskoristiti prave popuste.

3. Ne planirate unapred

Ovo se ne odnosi samo na vašu listu za kupovinu, već i na nedjeljni plan jela u kući. Ako isplanirate obroke od ponedjeljka do petka, uvijek ćete znati šta je potrebno da kupite da biste spremili jelo. Na ovaj način, manje su šanse da kupite nešto beskorisno.
4. Ne obraćate pažnju na težinu proizvoda

Hajde da zamislimo da su na polici dva na izgled slična pakovanja maslaca, jedno malo jeftinije od drugog. Ne žurite da kupite ono koje manje košta! Najprije provjerite težinu proizvoda. Možda se ispostavi da skuplji proizvod ima veću gramažu. Kada uporedite cijenu i gramažu, imaće viša smisla kupiti skuplji od jeftinijeg proizvoda.

5. Ne obraćate pažnju na popuste

Postoje specijalne aplikacije koje skupljaju informacije o ppopustima u supermarketima u vašoj blizini. Ovo vam omogućava da uporedite istih proizvoda u različitim prodavnicama da biste pronašli najbolju ponudu.

6. Izbjegavate jeftine proizvode

Razne žitarice, šećer, so, začini i drugi slični proizvodi mogu se kupiti po razumnim cijenama. Na primjer, jednostavno pakovanje šećera podjednako je dobro kao i proizvod koji se prodaje u atraktivnim pakovanjima.
7. Birate proizvode koji stoje najbliže ivici police

Da biste pronašli najsvježije proizvode, uvijek pogledajte pozadi na polici. Radnici u proizvodima na predni dio police stavljaju proizvode kojima ističe rok.

Be the first to comment

Leave a Reply