NARODNA MEDICINA TVRDI: Iskoristite ovu voćku što više možete, a razlog će vas IZNENADITI

Podijelite sa prijateljima:

Mušmula je ljekovito voće koje blagotvorno djeluje na cijeli organizam, ali čini se da je posljednjih godina nepravedno “zapostavljena”.

Mušmula potiče iz jugozapadne Azije, odakle je prenesena u Europu, najprije na područje Grčke i Italije, a ubrzo se proširila i po cijeloj Evropi.

Mušmula je snažno protivupalno sredstvo koje blagotvorno djeluje na cijeli organizam.

Vijekovima se koristi za probavne tegobe – suzbija crijevne i želudačne upale, eliminiše nadutost. Snažan je prirodni laksativ. Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja, pomaže pri ublažavanju upale krajnika i disajnih puteva.

Ova voćka sadrži bjelančevine, ugljene hidrate, tanin, pektine, organske kiseline (jabučna, vinska, limunska). Obiluje vitaminom C, kao i vitaminima iz B grupe. Izvor je kalijuma, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

Mušmula je prirodni lijek i poslastica koju možete iskoristiti na brojne načine.

Zreli plodovi su izvrstan laksativ i diuretik. Blagotvorno djeluju na upalu želudačne sluznice, ali i na mnoge druge želudačne tegobe.

Pektin prisutan u ovom voću pomaže u snižavanju holesterola, pospješuje rad crijeva, sprečava zatvor i pomaže u liječenju raznih upalnih procesa u organizmu.

Zeleni plodovi nisu pogodni za konzumaciju, ali se u obliku čaja koriste za liječenje i ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba, na primer zaustavljaju dijareje i krvarenja.

Zelena mušmula je poznata i kao odlično protivupalno sredstvo – pomaže pri liječenju afti u ustima.

List se u ljekovite svrhe sakuplja u proljeće, a u obliku čaja je vrlo djelotvoran u zaustavljanju krvarenja, kao i u liječenju bolesti desni i usne šupljine.

Cvijet se bere u razdoblju od maja do juna, suši se na svijetlom mjestu i konzumira se u obliku čaja za poboljšanje probave.

Kora sa drveta se skida u proljeće ili u jesen. U narodnoj medicini koristi se za liječenje malarije.

Od mušmula se mogu napraviti likeri, marmelada i rakija, a poznavaoci narodne medicine tvrde da poboljšavaju vid, jačaju bubrege i jetru. Kod dijareje, vrtoglavice, impotencije pa čak i infekcija usne šupljine.

One sadrže mnoga ljekovita svojstva, vitamin C, tanin, smolu, pektin, vinsku, jabukovu i limusnku kiselinu.

Sjemenke ove biljke su jako zdrave potopiti ih u vodu i dok ne nabubre i za to vrijeme oslobađaju ljekovita svojstva a voda se koristi kao obloga kod kožnih povreda.

DVIJE ŠOLJE ČAJA DNEVNO:

1 supena kašika usitnjenih svježih mušmula i 2 decilitre vode. Prelijte mušmule vrelom vodom poklopiti i neka odstoje sat vremena a onda procjedite. U toku dana piju se 2 šolje a usnu duplju ispirati nekoliko puta dnevno.

MERMELADA:
Operite mekane mušmule i isjeckajte ih na komade, stavite u lonac i prelijte vodom i kuhati 3 sata na laganoj vatri. Procjediti nakon toga kroz gazu i ostavite iznac lonca da visi preko noći da cijeli sok izađe.

Be the first to comment

Leave a Reply