LJEKAR OTKRIO: Očiti znakovi nepodnošenja glutena koje 90% ljudi ne poznaje i ignoriše ih

Podijelite sa prijateljima:

Intolerancija na gluten danas je jedna od najčešćih intolerancija na hranu. Riječ je o osjetljivosti probavnog sustava, ali i cijelog organizma na protein gluten koji se prvenstveno nalazi u pšenici, raži, ječmu i zobi.

Malo je poznato da postoje različite vrste intolerancije na gluten. Brojna su istraživanja pokazala da je gluten krivac za razna stanja i bolesti, od neurodegenerativnog područja do autoimunih bolesti.

Nesvareni glutenski proteini, koji se najviše nalaze u žitaricama, ostaju u vašim crijevima i organizam ih tretira kao uljeza. Ovo iritira crvne mikrovile. Bez zdravih mikrovila, imate znatno manju površinu preko koje se apsorbuju hranljive materije.

Ovo su neki znakovi da ste netolerantni na gluten:

Problemi sa digestivnim traktom

Ako imate problema sa varenjem, nadutosti, dijarejom, bolovima u stomaku, može značiti da ne podnosite dobro gluten. Ove simptome nemojte da zanemarujete.

Nagle promjene težine

Ukoliko izgubite kilograme naglo ili ih ipak naglo dobijete, bez nekih posebnih uzroka, to može značiti da imate spomenuti problem.

Hormonski disbalans

Problemi sa hormonima mogu biti povezani sa netolerancijom na gluten. Obratite pažnju na to da li su vam ciklusi redovni i sl.

Slaba koncentracija

Umor, nedostatak koncentracije i slični problemi mogu biti pokazatelj toga da ste netolernantni na gluten. Moguće je da ćete imati problema sa nesanicom, pa obratite pažnju na to.

Be the first to comment

Leave a Reply