Koliko centimetara imate? Vaš struk može ukazati na brojne probleme sa zdravljem

Podijelite sa prijateljima:

Mjere tvog struka dobar su pokazatelj zdravlja i tvoje izloženosti riziku pojave srčanih oboljenja i dijabetesa. Ustanite uspravno, izdahnite (bez uvlačenja trbuha) i zabilježite svoj obujam struka, centimetar ili dva iznad kukova. Rezultat ima daleko veće implikacije od bilo kakvih zabrinutosti o tome kako izgledate ili kakva vam odjeća odgovara.

Općenito, ako vaš struk iznosi 89 ili više centimetara za žene ili 101 ili više centimetara za muškarce, šanse su da imate potencijalno opasnu količinu abdominalne masnoće.

Potkožna masnoća koja visi ispod kože kao “ljubavne ručke” ili “pojačava” bedra, stražnjicu ili nadlaktice može biti kozmetički izazovna, ali je inače bezopasna. Međutim, dublja trbušna masnoća – visceralna masnoća koja se nakuplja oko trbušnih organa – je metabolički aktivna i može biti snažno povezana s nizom ozbiljnih bolesti, uključujući bolesti srca, rak i demenciju.

Čak i ljudi normalne težine mogu akumulirati štetne količine skrivene masti ispod trbušnog zida.

To nije masnoća koju možete riješiti jednostavnim vježbama za trbušnjake. Gubitak težine kroz zdravu prehranu i vježbu – aktivnosti kao što je hodanje i trening snage – jedini su siguran način da je se riješite.

Studija Million Women provedena u Velikoj Britaniji pokazala je izravnu vezu između razvoja koronarnih srčane bolesti i povećanja opsega struka tijekom dvadesetogodišnjeg razdoblja. Čak i kada su uzeti u obzir ostali čimbenici rizika za koronarnu bolest, šanse za razvoj bolesti srca udvostručile su se među ženama s najvećim strukom. Svaka dodatna dva centimetra u veličini struka žena povećala je rizik za 10 posto

Be the first to comment

Leave a Reply