KAD DOBIJETE MENSTRUACIJU ČEŠĆE IMATE VELIKU NUŽDU? Ginekolog upozorava, OVO SVAKA ŽENA TREBA ZNATI!

Podijelite sa prijateljima:

Da li ste se nekada pitali zašto tokom “onih dana” češće idete u WC i češće obavljate veliku nuždu?

Na ovo pitanje odgovor je dala voditeljica emisije Gross Science s PBS Nove, Anna Rothschild.

Naime, riječ je o jednoj potpuno normalnoj pojavi. Budući da se menstruacija sastoji od tanica iz maternice, stanica imunološkog sustava, vaginalnih sekreta i krvi, ali isto tako sadrži i otprilike 385 različitih proteina koji se mogu naći isključivo u krvožilnom sistemu, a te proteine doktori ponekad koriste kako bi dijagnosticirali reproduktivne probleme

Ona objašnjava kako mnoge žene tokom “onih dana” primjećuju kako im crijeva rade više nego obično, a razlog je u tome što se crijeva doslovno više miču u tom periodu.

Prostaglandin, hormon koji uzrokuje grčenje maternice svakog mjeseca, može ponekad uzrokovati i grčenje crijeva. A progesteron, hormon koji “pomaže održavati trudnoću” na neki način pomalo doživljava “zatvor”. A s obzirom da se razina progesterona smanjuje tijekom menstruacije, on ne može toliko kvalitetno regulisati rad naših crijeva.

Ukoliko ste se nekada pitali zašto vam se nekoliko dana prije menstruacije pojavljuje smeđi iscjedak, ginekolozi imaju odgovor.

Mr. sci. Darko Husar, dr. med., spec. ginekologije i porodništva na jednom formu objasnio je o čemu je riječ.

– Smeđi iscjedak kojeg ste primijetili nekoliko dana prije početka očekivane menstruacije ne predstavlja ništa opasno. On je najčešće znak da postoji poremećaj u radu jajnika, odnosno poremećaj menstrualnog ciklusa. Svakoj ženi se takvo što može dogoditi od vremena do vremena. Očekivana menstruacija nakon takvog krvarenja može ”uraniti” ali i ”zakasniti”. Krvarenje može biti i drugačije nego ste navikli da je uobičajena menstruacija – napisao je on.

Osim toga, ginekolozi napominju kako se u ovom slučajno obično radi o krvi koja se duže vremena zadržala u maternici i sada izlazi van. Nema razloga za paniku, to je sasvim normalno i svima se ponekad dogodi.

Obratite pažnju i na ovu boju:

SVIJETLO CRVENA BOJA

Ova boja menstruacije može ukazivati na nisku razinu estrogena u tijelu, posebno ako je količina menstrualne krvi manja no inače. Istraživanja su pokazala kao intenzivno vježbanje u teretani može razinu estrogena i tako utjecati na tvoj menstrualni ciklus. Ovu boju menstruacije i smanjenu količinu menstrualne krvi može uzrokovati uzrokovati loša prehrana, sindrom policističnih jajnika i približavanje ulasku u menopauzu.

VODENASTA:

Ovakva menstruacija može biti znak ozbiljnijeg nedostatka hranjivih tvari u organizmu. “Bjelkasta, razrijeđena mjesečnica može biti znak teške anemije”, tvrdi ginekologinja Alyssa Dweck.

U sluačaju da se kroz 2 ili 3 ciklusa stvari ne poprave, obavezno kontaktirajte ljekara.

GUSTA I SA UGRUŠCIMA

Ovakva menstruacija može biti simptom niske razine progesterona i vrlo visoke razine estrogena. Dweck smatra da je poneki manji ugrušak s vremena na vrijeme potpuno normalan, ali pojava čestih i velikih ugrušaka može biti znak ozbiljnog poremećaja ravnoteže hormona.

MJEŠAVINA SIVE I CRVENE

Ako ovu boju menstruacije ugledate na ulošku, moguće je da se radi o infekciji, bilo gljivičnoj ili spolno prenosivoj, posebice ako je mjesečnica popraćena izrazito neugodnim mirisom.
Kada dođe do spontanog pobačaja, žene ponekad primijete sivkaste ugruške, nalik jetrici, navodi Dweck. Stoga, ako postoji mogućnost da si trudna i primijetiš ovu pojavu, hitno se javi liječniku.

JARKO CRVENA

U većini slučajeva jarko crvena boja je znak zdrave i uobičajene mjesečnice.

Be the first to comment

Leave a Reply