Jeste li se ikada zapitali? Evo kako nastaje KAMEN U ŽUČI!

Podijelite sa prijateljima:

Žučni kamenci se stvaraju iz žuči, tekućine koja se sastoji uglavnom od vode, žučnih soli, lecitina i holesterola a proizvodi se u jetri.

Žučnjak je vrećica veličine 10 cm s mišićnom stjenkom koja je smještena ispod jetre, a služi kao spremište žuči sve dok žuč ne bude potrebna u tankom crijevu za probavu masti. Glavni sastojak većine žučnih kamenaca je holesterol, iako su neki napravljeni od kalcijevih soli.

Žuč sadrži velike količine holesterola koji obično ostane tečan. Međutim, kada žuč postane prezasićena holesterolom, on može postati netopljiv i istaloži se iz žuči.

Rizični faktori za stvaranje žučnih kamenaca su starija dob, pretilost, nezdrava prehrana i genetska sklonost. Oko tri četvrtine žučnih kamenaca stvara se iz holesterola.

Holesterol sačinjava samo pet posto žuči, nije jako topiv, međutim, kako bi ostao raspršen u tekućini, mora biti u odgovarajućoj ravnoteži sa žučnim solima. Ako jetra izlučuje previše holesterola u žuč te ako žuč zaostaje i stvara mulj u žučnom mjehuru može doći do prezasićenja. Holesterol se tada može taložiti izvan otopine žuči i stvarati žučne kamence, a to stanje je poznato kao kolelitijaza.

Be the first to comment

Leave a Reply