GLJIVICE NA NOKTIMA: Kako da izliječite ovu neugodnu i jako upornu pojavu na vašim stopalima

Podijelite sa prijateljima:

Gljivična infekcija nokta vrlo je česta i odgovorna je oko 50 posto svih bolesti noktiju.

Gljivice na noktima još se označavaju kao onihomikoza, gljivična infekcija noktiju na šakama ili stopalima. Gljivična infekcija postupno dovodi do uništenje pločice noktiju. Vjerojatnije je da utječe na nokte na nogama, nego na nokte na rukama.
Gljivična infekcija nokta vrlo je česta i oko polovice ljudi jednom je dobiju do navršene 70. godine i odgovorna je oko 50 posto svih bolesti noktiju.
Koji su simptomi gljivica na noktima?
Zaraženi nokat mijenjat će boju u žućkastu boju i može zahvatiti gornji ili donji dio nokta, a čak i cijeli nokat. Ispod nokta vidjte ćete mrvljiv sadržaj koji ima neugodan miris kad ga maknete, rubovi mogu početi urastati u meso ili se gornji dio nokta može početi odvajati.
Zaraženi nokti također se mogu zadebljati, to jest postati puno tvrđi, tako da ih je vrlo teško odrezati, a i uzrokuju nelagodu ako se, primjerice, uhvate za odjeću.
Obično sve počinje s gljivičnom infekcijom kože, kao što je atletsko stopalo. Jednom kada se tretira koža, nokti mogu djelovati kao rezervoar za ponovnu infekciju koja može širiti gljivice na druge dijelove tijela ili čak na druge ljude. Infekcija češće pogađa ljude koji se koriste primjerice bazenima, saunama, teretanama, zajedničkim tuševima i svlačionicama.
Kako se liječi gljivična infekcija?
Onihomikoza nije samoizlječiva i može biti izvor raširenih gljivičnih lezija na koži ili obratno. Osim toga, osoba ne može izliječiti zarazu pokrivajući ga lakom ili lažnim noktima. Svakodnevno čišćenje stopala, uklanjanje bijelih područja i liječenje stopala s antifungalnim kremama protiv šećera mogu pomoći kod blagih infekcija.
Ako je nokt deformiran, obezbojen ili zadebljan, vrijeme je da posjetite liječnik. Postoje dostupni i topikalni i oralni tretmani. U posljednje vrijeme dostupna je i mogućnost liječenja laserskom terapijom, kao i svjetlosna terapija. Terapija se može kombinirati s drugim tretmanima, kao što je terapija laserom ugljičnog dioksida u kombinaciji s antifungalnom kremom za nokte.
Najvažnije je zapamtiti da gljivice bujaju u toplim, vlažnim područjima. Opće higijenske prakse poput održavanja svih noktiju kratkih, suhih i čistih, pomoći će smanjiti rizik od infekcije. Treba izbjegavati odlazak bos na javna mjesta i, ako idete na manikuru i pedikuru, odaberite salon koji pravilno čisti i dezinficira instrumente.

Be the first to comment

Leave a Reply