EVO KAKO DA SE NASPAVATE ZA SAMO 4 SATA: Koristite ovu metodu i više se nikada nećete osjećati UMORNO

Podijelite sa prijateljima:

Jedan od najvećih umjetnika i pronalazača renesanse ere, Leonardo da Vinci htio je da iskoristi maksimum vremena za rad, a minimun za spavanje.

Njegov plan podrazumijevao da “razbije” normalan period noćnog odmora na nekoliko dijelova, odnosno više faza, što je dovelo do prakse spavanja nekoliko puta tijokom dana.

Tako je da Vinci spavao 15 minuta na svaka četiri sata. Kao rezultat, spavao je samo sat i pol na dan.

Vrijeme koje je uštedio na odmaranju počeo je da koristi za kreativan rad. Da Vinci je rekao da je koristio ovu metodu tokom mnogih godina svog života, i da se nikad nije osjetio umornim.

2013-09-17-the-smell-of-sleep-how-to-use-aromatherapy-at-bedtime-aromatherapy-sleeping

Poznato je da u fiziološkim uslovima, najproduktivnije vrijeme za rad i kreativnost prati period sna.

To je vrijeme kada je kapacitet neke osobe za rad posebno visok. Prekidajući nečije budno vrijeme svaka četiri sata kratkim periodom odmora vodi do povećanja kapaciteta za rad, što je direktna posljedica ovakvog odmora.

Godine vježbanja i eksperimentisanja onih koji su pratili da Vincijev primjer, ostavili su sajtu Bright Side da izabere neke od najefektivnijih varijacija višefaznog sna:

-Spavanje 30 minuta na svakih 6 sati (dymaxion metoda);
-Spavanje 20 minuta na svaka 4 sata (uberman metoda);
-Spavanje noću 1.5 – 3 sata i onda tri puta tokom dana po 20 minuta (everyman metoda);
-Spavanje noću 2 sata i jednom popodne 20 minuta (tesla metoda)
-Spavanje noću 5 sati i 1.5 sat popodne (siesta metoda).

Ipak, treba imati na umu da je svačije tijelo drugačije, a različiti tipovi višefaznog sna možda neće biti za svakoga.

Stručnjaci upozoravaju da ako planirate da pređete na ovakav odmor-rad raspored, ne vozite auto niti donosite bitne odluke dok ne budete apsolutno sigurni da manjak sna nema neke posljedične efekte.

Može se reći da ovakav raspored ima smisla u kratkom periodu kada imate puno posla, a ne stalno. San je vrlo dragocijen za naš um i tijelo.

Predstavljamo vam neke najnevjerovatnije zdravstvene prednosti spavanja.

1) Bit ćete daleko kreativniji ako se dobro naspavate tokom noći. Naime dok vi spavate vaš mozak reorganizuje i restruktuira sebe, što dovodi do ubrzavanja razmišljanja i velikog podsticaja u kreativnosti.

2) Studenti koji generalno manje spavaju su skloni nižim ocjenama i nekim drugim teškoćama u učenju.

3) Dobar noćni san će smanjiti upale, koje su povezane sa mnoštvom zdravstvenih problema, uključujući i srčane bolesti (broj 1 ubica žena), moždani udar, dijabetes i artritis.

4) Poboljšava vam memoriju. Naučnici su otkrili da kada pokušavate da naučite nešto novo, tada se vaš um pobrine da tokom spavanja “svari” ono što se trudite da naučite. Dok spavate, vaš um zapravo “provježbava” i praktikuje te stvari koje trenutno učite.

5) Vaš nivo pažnje se povećava ako dobijate odgovarajuće količine sna. Djeca postaju hiperaktivna uslijed nedostatka sna, a odrasli postaju pospani i ošamućeni. Zato na vrijeme u krevet!

6) Dobar noćni san vam omogućava da održite vašu težinu. Dio mozga koji kontroliše san kontroliše i funkcionisanje metabolizma. To znači da kada ste pospani, vaš mozak će vam poručiti da jedete više, što zauzvrat može dovesti do gojenja.

7) Vaš nivo stresa će opasti. Nivo stresa može znatno da vam skoči ukoliko ste nenaspavani, a smanjuje se kada ste se dobro odmorili. Kontrolisanje stresa može pomoći u regulaciji krvnog pritiska i poboljšanja zdravlja srca.

8) Pospanost može dovesti do fatalnih saobraćajnih nesreća, jer premorenost utječe na reakcije odnosno reflekse i donošenje ispravnih odluka na putu.

Be the first to comment

Leave a Reply