DAR OD BOGA: Med sa ove tri namirnice liječi i najteže bolesti

Podijelite sa prijateljima:

Vjerovatno ste čuli da sirovi med i jabukovo sirće djeluju blagotvorno zbog svojih sposobnosti za odbranu od infekcija i tretiranju različitih okolnosti koji utiču na bolji kvalitet života. Ako ih sastavite zajedno, rezultati postaju još pozitivniji. Pored toga, upotreba slatkog meda čini ukus pića još prijatnijim.

Boreći se protiv bolova u zglobovima, upala, problema sa probavom i bolom u grlu na prirodan način konzumiranjem mješavine jabukovog sirćeta i meda na prazan stomak, osjetićete blagodeti prirode.

Zdravstvene koristi od mješavine jabukovog sirćeta i meda

Ako ih konzumirate zajedno, doći ćete do slijedećih prednosti:

– Bolje zdravlje i eliminisanje bola u zglobovima (dobro za bol artritisa)
– Eliminisanje kiseline i olakšanje od gorušice
– Poboljšanje digestivnog zdravlja, uključujući probleme opstipacije
– Gubitak težine
– Smanjuje nivo holesterola i snižava krvni pritisak
– Ublažava upalu grla
– Više energije
– Mladalački izgled i bolje stanje kože
– Lijek za loš zadah
– Smanjenje upale

Zašto je tako uspješna kombinacija?

Prednosti smješe mogu se objasniti sagledavajući njihove hemijske osobine i interakciju sa tijelom. Mnogi stručnjaci vjeruju da postajemo bolesni kada naše tijelo pretjerano poveća kiselost (pH ispod 7).

Sirće je prirodno kiselo, ali kada se konzumira, postaje alkalno. Med, takođe, ima nisku pH, ali podiže baznost tijela u momentu konzumiranja.

Ove dvije supstance su savršen način da se organizam otarasi prekomjerne kiselosti uslijed stresnog načina života i konzumiranja nezdravih namirnica i pića. Naša tijela funkcionišu na najbolji i najzdraviji način kada je pH vrijednost tijela između 7,0 i 7,4, blago alkalna.

U Americi su napisane brojne knjige o gotovo čudotvornom djelovanju jabukovog sirćeta na fizičko i psihičko stanje ljudi. Tamo je ono odavno u upotrebi, a dobija se od gnječenih jabuka koje se ostave da fermentišu u drvenim buradima, jer drvo pojačava prirodnu fermentaciju. Optimalna doza jabukovog sirćeta koju treba uzeti u toku dana je: rastvor dvije kašike sirćeta u dva dl mlake, prethodno prokuhane vode, uz dodatak dvije kašike meda. Uzimati dva do tri puta dnevno prije jela.

Jabukovo sirće

Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, neurednoj probavi, slaboj cirkulaciji i razmjeni materija u organizmu. Preporučuje se i kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Prema nekim izvorima rastvor se dobro pokazao u liječenju noćnog mokrenja kod djece. Dokazano je i da ovako dobijeni ukusni sok snižava krvni pritisak i da je odličan saveznik u očuvanju vitke linije. U narodu se preporučuje i kod jake polenske kijavice i to uzimanjem prije doručka i prije spavanja.

Med i orasi

Orah je biljka čiji svi djelovi imaju visoka biološka svojstva. To je jedinstven i najbolji predstavnik biljnog svijeta. On je od davnina i u mnogim zemljama svijeta poznat kao odlično ljekovito sredstvo. A tek u kombinaciji sa medom, predstavlja izuzetan prirodni lijek čija se ljekovitost ne može uporediti ni sa najmoćnijim farmakološkim preparatima, jer njihova kombinacija obezbjeđuje našem organizmu sve neophodne vitamine, mineralne materije, bjelančevine, masti, ugljene hidrate i još mnogo toga.

Orasi u kombinaciji sa medom su veoma zdravi

Kod anemije pripremiti smjesu od pola kilograma livadskog meda, pola kilograma mljevenih oraha i jednog limuna. Sve se dobro izmješa i uzima svaka tri do četiri sata. Smjesa je veoma dobra za oporavak anemičnih i iscrpljenih osoba.

Za liječenje hipertenzije i nedostatka željeza – anemije, treba svakodnevno uzimati 100 grama oraha sa istom količinom meda, najmanje 45 dana. Med i orasi su veoma djelotvorni i kod ishemije srca.

Kašika meda sa tri-četiri oraha ne samo da je izvanredan delikates, već i sredstvo protiv glavobolje, nesanice, skleroze. Ista doza dovoljna je da se zaštitimo od povećane radijacije.

Protiv impotencije pomaže od davnina oproban recept: mljeveni orah pomješan sa medom u istoj proporciji. Uzimaju se dvije kašike dva-tri puta na dan, pola sata poslije jela. Da bi se postigli željeni efekti tura treba da traje najmanje od 20 do 30 dana.

Med sa bijelim lukom

Sljedeći recept obnavlja snagu organizma i veoma je dobar protiv astme i otežanog disanja: kilogram livadskog meda, sok od deset limunova i sok od deset glavica bijelog luka dobro izmješati i ostaviti da odstoji nedjelju dana u zatvorenoj tegli. Pije se jednom dnevno po četiri kafene kašike puštajući da sok lagano curi kroz grlo. Treba ga piti redovno u periodu od dva meseca da bi se postigao željeni efekat.

Protiv gripa, veoma je poznat narodni lijek od meda i bijelog luka: očišćeni beli luk izgnječiti (napraviti kašu) i pomješati sa lipovim medom (poželjno) u odnosu 1:1. Uzimati po jednu kašiku rastvorenu u mlakoj vodi prije spavanja.

Be the first to comment

Leave a Reply