DA LI PUŠITE UNUTRA ILI IDETE VANI ZAPALITI? Ako pušite u kući onda biste ovo morali pročitati!

Podijelite sa prijateljima:

Kupovanje ili iznajmljivanje stanova i kuća u kojima su živjeli pušači može biti znatno ozbiljnije nego što smo mislili.

Naučnici tvrde, kako to može povećati rizik od obolijevanja ruaka, jer se teksične hemikalcije jako drugo zadržavaju u tepisima, zavjesama, zidovima i namještaju.

Riječ je o takozvanom “dimu iz treće ruke” koji predstavlja opasnot za zdravlje, posebno kod male djece i osoba koje već imaju problema sa zdravljem.

Naučnici su otkrili kako štetni ostaci dima cigareta se mogu uvući u doslovno svaku poroznu površinu, zbog čega ih se vrlo teško riješiti, a to znači da ljudi mogu biti izloženi opasnim pušačkim hemikalijama čak i ako sami nikada nisu pušili.

Na Univerzitetu San Diego proveli su istraživanje tokom kojeg su proučavali utjecaj “dima iz treće ruke” na ljude koji su s njime dolazili u kontakt u iznajmljenim i kupljenim kućama, vozilima za iznajmljivanje, hotelskim sobama i kasinima.

Pokazalo se kako su stanovi i kuće pravi rezervoari zagađenja iz pušačkog dima čija se isparenja upijaju u zidove. Gips je, primjerice, poput rupe bez dna za te toksine, a slično je i s tepisima i tapetama.

Iako količina tih hemikalija kod “dima iz treće ruke” može biti prilično niska, mogu biti itekako opasne ako smo im duže vrijeme, hronično izloženi. Među njima su i one koje mogu izazvati napadaj astme, iritacije očiju, pluća i grla, a mogu imati utjecaja i na zacjeljivanje rana i kardiovaskularne probleme.

Brisanje prašine i usisavanje, kao ni farbanje zidova nije dostatno da bismo se riješili naslaga od pušačkog dima čak ni mjesecima nakon što se u nekom prostoru prestalo pušiti. A stručnjaci tek trebaju otkriti efikasan način čišćenja “dima iz treće ruke”.

Be the first to comment

Leave a Reply