AKO BUDETE JELI JAJA SVAKI DAN DOGODIT ĆE VAM SE 12 STVARI: Bit ćete zadovoljni, a svoje rezultate dijeli sa drugima!

Podijelite sa prijateljima:

Za jaja kažu da su jedna od top 10 najzdravijih namirnica na svijetu, i to je razlog zašto ih je dobro jesti baš svaki dan.

Naravno, imate li priliku, uvijek birajte ona domaća, od kokoši koje hodaju dvorištem i same si pronalaze hranu – takva jaja su neusporedivo zdravija.

Daju energiju

Jedno jaje ima oko 6 grama kvalitetnih proteina i samo 70-ak kalorija. Pojedite dva jaja sa pola šalice zobene kaše i pucat ćete od energije cijeli dan.

Poboljšavaju funkciju jetre

Svako jaje sadrži zdravu dozu kolina koji poboljšava metabolizam, prenosi vitamine i minerale te poboljšava funkciju jetre.

Smanjuju loš holesterol

Istraživanja su pokazala kako svakodnevno konzumiranje jaja može smanjiti loš holestorol u tijelu i povećati razinu dobrog. Time se smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Poboljšavaju vid

U jajima se nalaze dva antioksidansa – lutein i zeaksantin, a oni štite oči i smnjuju šansu za nastanak očnih bolesti. Uz to, poboljšavaju vid.

Daju osjećaj sreće

U njima se nalaze esencijalne aminokiseline koje su odgovorne za ublažavanje tjeskobe, smanjenje razine stresa u tijelu i bolje raspoloženje. One regliraju serotonin, poznatiji kao hormon sreće.

Pomažu izgubiti višak kila

Pojedete li jaja za doručak, tokom dana ćete jesti manje – tako barem tvrde stručnjaci. Visoka razina proteina u njima učinit će vas sitijima i nećete posezati za grickalicama.

Štite kosti

Prepuna su vitamina D što pomaže u prevenciji razvoja osteoporoze.

Smanjuju rizik od raka

Kolin, koji pomaže jetri da bolje radi, smanjuje rizik od pojave raka dojke kod žena. Kolin se nalazi u žumanjku.

Jačaju mišiće

Puna su proteina koji su važni za brzi oporavak mišića. Dobro je pojesti nekoliko jaja nakon napornog treninga.

Pomažu u trudnoći

Dva jajeta sadržavaju oko 250 miligrama kolina. Liječnici preporučaju trudnicama i dojiljama da dnevno unose 450 do 550 miligrama kolina. On pomaže razvoju mozga bebe i u sprječavaju oštećenja ploda. Jaja moraju biti dobro termički obrađenja prije konzumacije.

Kosa i koža su zdraviji

Jaja sadrže vitamine B kompleksa koji su neophodni za zdravu i ljepu kosu te kožu.

Ne sadrže gluten i ugljikohidrate

To je razlog zašto su odličan izbor za ljude koji su na posebnom režimu prehrane

Be the first to comment

Leave a Reply