6 OPAKIH BOLESTI KOJE MOGU IZAZVATI ULOŠCI I TAMPONI: Svaka žena na ovo mora obratiti pažnju!

Podijelite sa prijateljima:

Stvarno je frustrirajuće kada otkrijete da je neki praktičan proizvod vrlo nezdrav, a prema novijim istraživanjima to su tamponi i ulošci. “Wellness Mama” upozorava na probleme koje oni mogu da izazovu.

Plastika – vaginalno područje je jako prokrvljeno i koža je posebno tanka u ovom području, što olakšava plastičnim hrmikalijama ulazak u tijelo. Neki ulošci i tamponi sadrže plastične hemikalije poput Bisfenola A. Zašto su te hemikalije štetne?

Bisfenol A i Bisfenol S ometaju razvoj embriona i povezuju se sa razvojem bolesti srca i rakom. Ftalati koji tamponima olakšavaju primenu i daju glatkoću su poznati po tome što regulišu genetsku ekspresiju, a DEHP može dovesti do višestrukih oštećenja organa. Isto tako, ulošci mogu sadržati mnoštvo drugih potencijalno opasnih sastojaka, kao što su neutralizatori mirisa i parfemi. Sintetika i plastika mogu da ograniče protok vazduha, toplote i vlažnosti, a to može da podstakne i porast bakterija u vaginalnom području.

Ekološki problem – velika količina uložaka i tampona završava na odlagalištima i postrojenjima za pročišćavanje vode. Prosječna žena potroši oko 16 hiljada tampona i/ili uložaka tokom života. Većina tih proizvoda sadrži plastiku koja je problematična i treba joj dosta vremena da se razgradi, prenosi Zdravakrava.

Pamuk – ako ste ikad obratili pažnju na reklame za tampone i uloške, lako možete pomisliti da su napravljeni od mekog pamuka iz netaknutih bijelih polja. Nažalost, to obično nije slučaj. Neki tamponi i ulošci sadrže pamuk, ali većina njih sadrži sintetički pamuk. Postoje dokazi da sintetička vlakna mogu povući previše vlage iz vaginalnog područja i smanjiti čvrstoću tog područja, što može povećati rizik od sindroma toksičnog šoka.

Tamponi i ulošci koji su napravljeni od prirodnog pamuka obično su izbijeljeni hlorom ili drugim hemikalijama. Osim toga, pamuk je jedna od najprljavijih biljaka jer je tretirana raznim pesticidima. Povrh toga, istraživanje iz 2015. je pokazalo da je 85 posto tampona kontaminirano glifosatom (herbicid povezan s rakom).

Sindrom toksičnog šoka – iako je rijedak, sindrom toksičnog šoka je infekcija koja može dovesti u opasnost vaš život, a povezuje se s upotrebom tampona. Novije teorije govore da stafilokoke ili streptokoke izazivaju ovu infekciju, a nošenje tampona može povećati šanse za ovu infekciju.

Menstrualne čaše – prijatna, sigurna i prihvatljiva alternativa tamponima i higijenskim ulošcima. Napravljena je od silikona medicinske čistoće, postavlja se u vaginu i njena funkcija je da sakuplja menstrualnu krv za razliku od tampona i uložaka koji je upijaju. Ne izaziva iritaciju ili isušivanje, pa može zadržati više tečnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply